Bevallen

Waarom bevallen in Bevalcentrum West?

In Nederland mag elke gezonde zwangere die begeleid wordt door een verloskundige zelf kiezen of zij thuis of in het ziekenhuis wil bevallen.

 

Soms kun je of wil je niet thuis bevallen. Het kan zijn dat je huis ongeschikt is vanwege een verhuizing of verbouwing. Of je denkt dat je je makkelijker kunt ontspannen in een ziekenhuis. In alle gevallen ben je van harte welkom in Bevalcentrum West.

Thuis bevallen

Uit onderzoek, blijkt dat thuisbevallingen soepeler verlopen omdat barenden vrouwen in intieme, rustige omgeving minder stresshormonen aanmaken. Ook is in het algemeen de tevredenheid het hoogst als je thuis bevalt. In je eigen huiselijke omgeving kan je je meestal het beste ontspannen, en tot op het laatst je eigen dingen blijven doen. Ontspannen zijn bij een bevalling is iets wat een normale bevalling bevordert. Er zijn natuurlijk altijd situaties waarbij een thuisbevalling niet mogelijk is.

 

Veel mensen denken dat in het ziekenhuis bevallen veiliger is omdat er artsen en medische apparatuur in de buurt zijn. Dit is echter niet waar. De eigen verloskundige gebruikt thuis precies dezelfde medische apparatuur als in het ziekenhuis.

Bevallen in het BCW

Het BCW biedt een alternatief voor het poliklinisch bevallen. Waar je bij een poliklinische bevalling in een medische verloskamer bevalt, beval je hier in een huiselijke omgeving, dichtbij alle medische voorzieningen. Alle faciliteiten binnen het centrum zijn erop gericht om de baring zo normaal mogelijk te laten verlopen. Bijvoorbeeld:

  • Er is een eigen verloskundige continue bij je aanwezig
  • verschillende krukken, (beval)baden en ballen
  • 2-persoonsbedden zodat de partner en de baby naast je kan liggen
  • lachgas als medicinale pijnbegeleiding
  • aromatherapie waar je van kan genieten
  • een kraamverzorgende begeleidt je zoveel als nodig bij de bevalling en tot 3 a 5 uur daarna
  • medische apparatuur is aanwezig als het noodzakelijk is

 

In het BCW vinden geen medische bevallingen plaats. Deze cliënten worden aan de afdeling medische verloskamers van het OLVG west overgedragen.

 

Bij de start van de bevalling wordt je eerst thuis gecontroleerd door je verloskundige. En als de bevalling voldoende gevorderd is en je wil naar BCW, zal je verloskundige het BCW bellen om aan te geven dat je komt.

 

Je bevalt met de mensen die je graag tijdens de bevalling om je heen wil hebben, krijgt assistentie van je eigen verloskundige en van een kraamverzorgende die werkt in het BCW.

Het verschil tussen poliklinisch bevallen en bevallen in het BCW

Een bevalling in een medische verloskamer van het ziekenhuis zonder medische indicatie, noemen we een poliklinische bevalling. Een voordeel kan zijn dat je niet meer verplaatst hoeft te worden als er medisch ingrijpen nodig is, een mogelijk nadeel is dat het geen huiselijke omgeving is en je minder faciliteiten hebt om normaal te kunnen bevallen, zoals bijvoorbeeld een bad of lachgas.

Medische indicatie

Soms ontstaat er tijdens de zwangerschap of bevalling een risico waardoor de zwangerschap verder begeleid wordt door een klinisch verloskundige of gynaecoloog en een verpleegkundige in het ziekenhuis. Er is dan sprake van een medische indicatie. De bevalling wordt dan ook vaak niet meer begeleid door je eigen verloskundige. Als er tijdens de bevalling in het Bevalcentrum toch een medische indicatie ontstaat, kun je alsnog naar de medische verloskamers in het ziekenhuis overgeplaatst worden. Vanuit het Bevalcentrum west wordt je vlakbij, door een klapdeur (op de zelfde etage)naar de medische verloskamers in het OLVG west gebracht. Op dat moment wordt de bevalling verder in het ziekenhuis begeleid.

Tot slot

Voor een bevalling in het BCW hoef je niets extra’s te regelen. Je kunt niet van te voren al een plek in het BCW reserveren.

 

Net als bij een poliklinische bevalling ga je, als alles goed is met jou en je kindje, na de bevalling na een paar uur weer naar huis.